Dotkeeper Tipsar #4: Hur värderar jag ett domännamn? Del 1.

Del 1. Vad är viktigt att tänka på när man värderar ett domännamn, och hur kan du skapa dig en bild av vilken prisnivå som är rimlig? Hur kommer värderingen av domännamn förändras med införandet av alla nya alternativ till .se och .com? Detta är ämnen som behandlas i veckans Dotkeeper Tipsar.

Domännamn är, som vi tog upp förra veckan, svårt värderade tillgångar. Sammanfattat är ett domännamn värt, vad en person eller företag vid ett givet tillfälle är berett att betala. Självfallet finns det dock några grundläggande parametrar att kika på, och dessa skall vi presentera i detta inlägg. Räkna dock inte med en färdig formel. Det skall också nämnas att vi kommer lyfta fram aspekter och tips både för en säljande och köpande part i en värderingssituation.

Eftersom det finns en hel del att tänka på, har vi valt att dela upp detta tips i två delar. Nästa del kommer nästa vecka. Håll tillgodo!

Sökvolym på Google för nyckelordet

Mycket av en domäns värde är kopplat till popularitet i sökmotorer som Google. Därför bör du undersöka hur många sökningar det finns på nyckelordet som ingår i din domän. Om du är intresserad av domännamnet DotKeeper.com, Googlar du helt enkelt DotKeeper, och ser hur många resultat Google finner. Ju fler, desto populärare sökord (oftast i alla fall..), och desto intressantare att bygga ett domännamn innehållande just det nyckelordet.

Tidigare försäljningar av domänen

Det finns webbplatser som samlar och presenterar data gällande historiska domänförsäljningar. Vår favorit är www.dnpric.es. Här kan du alltså undersöka om en specifik domän tidigare blivit såld på andrahandsmarknaden.

Tänk dock på att enbart publika försäljningar av domännamn kommer listas här. Många försäljningar görs anonymt mellan två parter, även om en mäklare ofta är inblandad.

Snarlika försäljningar

Återigen kan vi tipsa om www.dnpric.es och även www.domaintools.com. Finns det några liknande domännamn som tidigare bytt ägare? Undersök vilka prisnivåer det handlar om.

Via Domaintools kan du även se hur många domäner en enskild domänägare är innehavare till, och betalar du, kan du faktiskt få fram listor på vilka domäner det handlar om. På så sätt kan du göra en lite djupare research om den parten du kanske funderar på att kontakta med ett bud på en domän. Verkar det vara ett företag eller en person som har som business att köpa och sälja bra domännamn? Besök de övriga domänerna personen äger för att skapa dig en uppfattning.

Via webbplatsen www.archive.org kan du också kartlägga historiska förstasidor på olika domännamn. Denna hemsida har nämligen snapshots från olika tidpunkter från mängder av olika webbplatser på Internet.

Vilka liknande domäner finns ute till försäljning på andrahandsmarknaden?

Världens största marknadsplats för redan registrerade domännamn är www.sedo.com. Där kan du finna en stor mängd utannonserade domännamn. Detta kan hjälpa dig vidare i din värdering. Andra exempel är www.flippa.com och www.afternic.com.

Genom att surfa runt här så får du en bra bild av hur andra värderar domännamn, samt att du kan söka på enskilda nyckelord.

Köparens betalningsförmåga
Är du ägare till ett domännamn som det kommer in intresse på, bör du försöka ta reda på köparens identitet och planer med domänen. Förvånansvärt många köpare är öppna med båda dessa aspekter, vilket främst gynnar den säljande parten.

Icloud.com köptes exempelvis av Apple för $4,5 miljoner redan år 2011 av det Linköpingsbaserade bolaget Xcerion. Xcerion registrerade i mars samma år domänen cloudme.com som man övergick till och en dryg månad senare var domänen Icloud.com i Apples ägo.

Notis: Inga siffror har bekräftats från de inblandade aktörerna och det har spekulerats i allt mellan 4,5-6 miljoner USD. Noterbart är i alla fall att bolagets omsättning för 2011 fick sig en rejäl skjuts.

Trafikvolym
Alexa.com. Analysera trafiken!

Via Amazons tjänst Alexa.com kan du snabbt kartlägga trafiken på domänen du önskar värdera. Om du inte hittar någon data alls för domänen på Alexa, innebär det att trafiken på den är försumbart liten (mindre än 5 unika besökare per dag.) Är det en affär där du som spekulant tittar på att köpa ett domännamn som en del av en hel webbplats, bör du också be att få tillgång till data från Google Analytics.

Är det en sån där webbplats..
Idag är det populärt bland snabbfotade webbmänniskor att kartlägga bra lediga domännamn innehållande relevanta sökord. Webbplatser snickras sedan ihop där relevant innehåll läggs upp kopplade till domännamnet. Detta är ett sätt att försöka skapa SEO-värde för ett domännamn (SEO-värde kan enkelt förklaras som ett domännamns popularitet enligt sökmotorerna).

Detta skrev vi mer om i förra veckans inlägg, som du hittar här:  När du köper en redan registrerad domän.

Om du vill mäta SEO-värde på en webbplats, kan vi rekommendera dig att ta en titt på SEO-verktyget som våra vänner på TopVisible tillhandahåller: www.topvisible.se/seo-test

Där får du snabbt och kostnadsfritt en rating på olika webbplatsers duglighet enligt Googles algoritm.

Domänens ålder
Precis som med vinet, som med domänen.. Ju äldre desto bättre alltså.

Åldern kollar du enkelt genom en whois-sökning på domänen. Titta efter registreringsdatum. Det är nämligen så att Google i sin algoritm när sökresultat presenteras, tar hänsyn till denna aspekt.

En annan anledning till att titta på domänen ålder, är att domänen, om den nyligen registrerades, alltså innan dess har varit ledig. Det är en mycket viktig faktor att titta på. Om så är fallet har alltså ingen part tidigare ansett att den varit ”värd” att registrera – varför då?

När Dotkeeper startades var dotkeeper.com ledig och tillgänglig för registrering, dock kan vi via webbplatsen www.Domaintools.com se att den faktiskt varit registrerad vid tre olika tillfällen historiskt.

Fjärde gången gillt? Såklart!


Hoppas detta gjorde dig lite klokare!
Som tidigare nämnt fortsätter vi på detta tips i nästa vecka.

Har du frågor om specifika domännamn eller vill ha personlig rådgivning, kontakta mig direkt på marcus@dotkeeper.com eller telefon 0709- 708776.

Update:
Del 2 kan du läsa här